Pastor’s Letter – May 19, 2020 – Sorrow That Works Death

Then Judas, which had betrayed him, when he saw that he was condemned, repented himself, and brought again the thirty pieces of silver to the chief priests and elders,

Matthew 27:3

Dear Church and Friends,

The story of Judas is not one we often meditate on even during the Easter season. Good things are revealed there as well as bad things. Let’s examine his repentance in light of the Scripture.

When Judas sees that they mean to kill Jesus he repents, but is this a good repentance? Paul writing to the Corinthian church said, “For godly sorrow worketh repentance to salvation not to be repented of: but the sorrow of the world worketh death” (2 Cor 7:10).

Judas takes good steps in his abortive journey back.

  • He repents himself. Our question is whether this is a healthy repentance.
  • He returned the money. Even though he loved money he knew he couldn’t profit from the death of his master.
  • He confessed his sin. Excellent! He was willing to admit his fault but here is where the wheels come off. He confesses to the people he was in league with. They don’t care about his confession.
  • He throws down the silver and goes and hangs himself. Now we know what kind of repentance he had. It was a worldly sorrow because it led to his death.

He only had “the sorrow of the world.” He was sorry he made a mistake. He was sorry Jesus was in jeopardy, but he wasn’t truly repentant. His heart wasn’t broken or humbled. His pride wasn’t shattered nor was his soul contrite. He simply made a miscalculation.

Seek the Lord while he may be found and come before him with a broken heart. “The sacrifices of God are a broken spirit: a broken and a contrite heart, O God, thou wilt not despise” (Psalm 51:17).

Music: O Come, O Come, Emmanuel.

Prayer Requests: Please pray for Theological Education in Kenya

  • “As the doors of Kenya Baptist Theological College are closed due to governmental measures to contain the spread of COVID-19, please pray for the students who are shepherding churches across Kenya. Ask that they will proclaim the gospel in times of suffering. Pray for them to use creative ways to spread the message of hope we have in Christ. Praise God for one student who went to a local tea village and gave soap, bleach/water cleaner, and other supplies to the residents. Most importantly, he proclaimed the gospel to 70 people!”

Consider supporting Creek Road Baptist Church through the Amazon Smile program. Use this link to select Creek Road Baptist Church as your designated charity. Once you have made this selection simply begin using Smile.Amazon.com (instead of using Amazon.com). No credits are available using just Amazon.com.  Please contact the church office or Pastor Dave if you need help or have any questions.

2020-06-14T11:00:00

  days

  hours  minutes  seconds

until

Sunday Morning Worship Resumes (June 14, 2020)

Question 30: Why do very wicked people use the creatures abundantly?

Answer: They do so with the testimony of an evil conscience.

Question 31: Were these punishments too great for eating the forbidden fruit?

Answer: Their sins were not simply the eating of the fruit.

Question 32: Then what properly was their sin?

Answer: Infidelity, pride, and open rebellion to God.

“But I trust I shall shortly see thee, and we shall speak face to face. Peace be to thee. Our friends salute thee. Greet the friends by name.”

All my best.

Saying, I have sinned in that I have betrayed the innocent blood. And they said, What is that to us? see thou to that. And he cast down the pieces of silver in the temple, and departed, and went and hanged himself.

Matthew 27:4-5

Pastor’s Letter – May 18, 2020 – A Story of Temptation

(The Strange Woman, part 3)

For at the window of my house I looked through my casement,

Proverbs 7:6

Dear Church and Friends,

A popular film begins with the words of a song, “A tale as old as time, true as it can be.” A love story is an age old tale, but Solomon tells another story that is as ancient as that. The story of temptation, witnessed by him, and retold for our benefit. We know this story all too well.

Again, we are confronted with the strange woman for a third chapter in Proverbs. (Perhaps there is a lesson here for us to learn.) The tragedy begins as the young man ignores the father’s instruction. He passes by her house (remember the first commandment of chapter 4.) There are other places along the way were he could have escaped. The Father always provides ways of escape.

The rest of the acts of the play then fall into place. Why is it that we think we can play with sin? The result comes at the end and it’s not pretty. Download the outline to see all the acts of this play. Be warned and remember the Father’s commandments.

Podcast: The School of Wisdom – Proverbs 7:1-27.

Consider supporting Creek Road Baptist Church through the Amazon Smile program. Use this link to select Creek Road Baptist Church as your designated charity. Once you have made this selection simply begin using Smile.Amazon.com (instead of using Amazon.com). No credits are available using just Amazon.com.  Please contact the church office or Pastor Dave if you need help or have any questions.

Prayer Requests: Please remember to pray for Harold and Glenda Hamblin. They are both having hand surgery this coming Wednesday morning.

2020-06-14T11:00:00

  days

  hours  minutes  seconds

until

Sunday Morning Worship Resumes (June 14, 2020)

Question 26: How does this sin come to us?

Answer: By natural propagation from our first parents.

Question 27: What are the fruits of this sin?

Answer: All other sins which we commit.

Question 28: What is the punishment of this sin?

Answer: Death of body, and soul, with all other miseries.

Question 29: What else followed upon this sin?

Answer: A curse upon the creatures, and our banishment from the use of them.

“Having many things to write unto you, I would not write with paper and ink: but I trust to come unto you, and speak face to face, that our joy may be full.”

All my best.

Keep my commandments, and live; and my law as the apple of thine eye. Bind them upon thy fingers, write them upon the table of thine heart.

Proverbs 7:2-3

Pastor’s Letter – May 17, 2020 – What Have I To Do With Jesus

And cried with a loud voice, and said, What have I to do with thee, Jesus, thou Son of the most high God? I adjure thee by God, that thou torment me not.

Mark 5:7

Dear Church and Friends,

The demoniac asked a great question. He wanted to know why Jesus was sticking his fingers into hell’s business. He even appealed to the decree of God that it wasn’t time for his eternal punishment yet.

We ask the same question. “Who gave you the right to interfere in my life?” Or, “You ain’t the boss of me!” Of course, the Son of the Most High God has every right to do with us whatever he wants. Our control is simply an illusion.

I think we (the church) should take the demoniac’s question and turn it on its head. What a wonderful prayer request it would make. “Son of the Most High God, Help me to have more to do with you! Be sovereign over every part of my life, of my family, of my congregation, and of the all my Brethren in the world. Prepare me for the time to come when work will be over and we all stand before your throne.”

Let’s take the complaint and use it in this way.

Music: Come Thou Fount of Every Blessing by Shane and Shane.

2020-06-14T11:00:00

  days

  hours  minutes  seconds

until

Sunday Morning Worship Resumes (June 14, 2020)

Prayer Request: Please lift up the following requests.

  • As mentioned in the video journal today, please ask the Lord to provide for a camera that I can use for broadcasting and screen-casting.
  • Also, ask the Lord to provide for the software to edit video and create screen casts lessons.
  • Pray for our sister churches as they return to in-person worship meetings.

Consider supporting Creek Road Baptist Church through the Amazon Smile program. Use this link to select Creek Road Baptist Church as your designated charity. Once you have made this selection simply begin using Smile.Amazon.com (instead of using Amazon.com). No credits are available using just Amazon.com.  Please contact the church office or Pastor Dave if you need help or have any questions.

Question 23: What things did they lose through their fall?

Answer: The favour and image of God, with the use of the creatures.

Question 24: What succeeded the loss of the favor and image of God?

Answer: The wrath of God, and original sin.

Question 25: What is original sin?

Answer: The corruption of our whole nature.

“Little children, keep yourselves from idols. Amen.”

All my best.

And they come to Jesus, and see him that was possessed with the devil, and had the legion, sitting, and clothed, and in his right mind: and they were afraid.

Mark 5:15